Pääsiäismenu

Kolmen sortin pääsiäismenu. Näihin resepteihin voit käyttää lähituotteita.
  • Alkuruoka

 

Keväinen porkkanakeitto

  • 1 kg porkkanoita
  • 2 kpl sipulia
  • 6 isoa perunaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl voita
  • 1 l vettä
  • 1 pkt mustaa Koskenlaskijaa
  • Hienonnettua lehtipersiljaa/persiljaa

Kuori ja kuutioi porkkanat ja sipulit. Kuullota voin ja öljyn seoksessa isossa kattilassa. Lisää kuoritut ja kuutioidut perunat. Lisää vesi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.

Soseuta sauvasekoittimella keitinliemeen. Lisää murusteltu juusto ja anna muhia kannen alla rauhassa, kunnes juusto on täysin sulanut.

Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada tarjoiluastiaan ja ripottele hienonnettua persiljaa pinnalle.


Pääsiäisnoidan munat

  • 10 keitettyä kananmunaa (n 8 min keittoaika)
  • 1 dl majoneesia
  • 1 tl cayennepippuria (tai maun mukaan)

Halkaiset keitetyt kananmunat ja koverra niistä keltuainen pois.

Laita keltuaiset kulhoon ja sekaan majoneesi sekä cayennenpippuri. Mausta ja lisää pippuria, mikäli tarpeen. Täyte saa olla hieman tulista. Nostele munat salaattipedille.


Pärämätsit l. Tataari piirakat

  • n. ½ kg vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 rkl rasvaa
  • 1 kpl muna
  • lämmintä nestettä (1-3 dl)
  • täyte:
  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 1-2 kpl sipulia
  • 1 ½ dl vettä
  • suolaa, valkopippuria

Kaada jauhot kulhoon, lisää muut aineet paitsi neste, hiero nopeasti sekaisin. Lisää nestettä sen verran, että saat taikinasta kiinteän.

Jaa taikina 20 osaan ja kauli tai taputtele niistä pyöreitä levyjä ( teelautanen )

Sekoita kaikki täytteen ainekset, ÄLÄ ruskista! Jaa täyte levyille ja ummista piiraat rypyttämällä

Paista rasvassa molemmin puolin tai uunissa karjalanpiirakoiden tapaan.


Pääruoka

 

Vuohenjuustotimjamijuurekset

  • 6 porkkanaa
  • 6 perunaa
  • Reilu pala juuriselleriä sekä palsternakkaa
  • 2 punasipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • Öljyä
  • Muutama oksa timjamia, suolaa, mustapippuria, n.1 tl mustapippuria
  • 150 g vuohenjuustoa

Kuori ja viipaloi juurekset sekä punasipuli.  Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lorauta uunivuokaan öljyä ja päälle juurekset, sipulit ja hienonnetut valkosipulinkynnet.

Mausta suolalla, mustapippurilla ja cayennenpippurilla. Laita pinnalle muutama oksa timjamia ja pirskottele öljyä päälle.

Laita n. 200 asteiseen uuniin noin 30 min. Ota vuoka uunista, viipaloi juusto ja laita viipaleet paistoksen pinnalle. Anna olla vielä uunissa noin 10 min, kunnes juusto saa hieman väriä.


Pääsiäisen Lammaspata

  • n. 1 kg lammasta suikaleina (tai 11/2 – 2 kg luista lihaa
  • 2 sipulia
  • pala lanttua
  • pala palsternakkaa ja selleriä
  • 4 porkkanaa (erivärisiä jos on)
  • 8 perunaa
  • vettä
  • suolaa, persiljaa, valkopippurijauhetta, mustapippuria maun mukaan

Käsittele kasvikset ja ote erilleen puolet porkkanasta sekä perunasta

Ruskista lihat kattilan pohjalla rasvassa. Lisää vettä pataan ja laita kasvikset lihan kanssa kiehumaan, lisää vähän suolaa sekä pippureita.

Keitä liha kypsäksi (mikäli käytät luista lihaa, keitä kunnes voit irrottaa lihat luista). Kasvikset soseutuvat osittain liemeen. Lisää loput paloitellut kasvikset ja keitä nekin kypsäksi. Maista ja mausta, käytä vettä maun mukaan ja koristele runsaalla persiljalla


Juuressipsit

Perunaa, porkkanaa, selleriä, palsternakkaa, punajuurta… öljyä sekä suolaa.

Vuole juureksista ohuita lastuja (Veitsi, juustohöylä tms.), öljyä ne kevyesti ja mausta suolalla. Voi myös käyttää muita mausteita. Levitä lastut ohueksi kerrokseksi uunipannulle ja paahda n. 200 asteessa. Paahtaa voi myös kuivalla pannulla.


Paprika-sipuli-omena höystö

Yhtä paljon sipulia sekä paprikaa suikaleina, öljyä hauduttamiseen, suolaa, valkopippuria sekä timjamia maustamiseen. Hyvää lisäkkeenä sellaisenaan, mutta voit lisätä sipulituorejuustoa tai kermaa loppuvaiheessa, saat muhennoksen tai kastikkeen.

 


Jälkiruoka

 

Marja/Mämmiherkku paahdetulla valkosuklaalla

  • 700 g rove mämmiä
  • 5 dl mansikoita, mustikoita ja vadelmia
  • 1/2 pkt Wilhelmina salaattijuusto (Kolatun Juustola)
  • 2dl vaahtoutuva vaniljakastike
  • 100 g Valkosuklaata

Aloita paahtamalla suklaa. Uuni 170 astetta ja rouhi suklaa ja paahda 5-10 min. Palaa helposti kannattaa vahtia. Laita pakastimeen jäähtymään.

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi lisää murustettu juusto.

Sekoita ainekset keskenään tai laita tarjoilumaljaan kerroksittain, pinnalle paahdettu suklaa.


Mämmitikut ja pashadippi

  • 150 g mämmiä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl öljyä

Lisää jauhot ja leivinjauhe mämmiin vähitellen sekoittaen. Lisää öljy ja vaivaa hyvin.

Anna taikinan levätä noin puoli tuntia. Jaa taikina 40 osaan ja pyörittele ne lyijykynämäisiksi tikuiksi.

Paista tikut 200 asteessa 8-12 minuuttia. Napostele tikkuja sellaisenaan tai kasta pashadippiin.

Pashadippi

  • 1 prk maitorahkaa
  • 2 dl kuohukermaa löysänä vaahtona (tai vaahdotettavaa vaniljakastiketta)
  • 1 dl voita sulatettuna
  • 2 rkl sitruunanmehua (voi käyttää lisänä myös sitruunan kuorta raastettuna)
  • n. ½ dl sokeria
  • 10 kpl punaista cocktailkirsikkaa hienonnettuna
  • (½ tl vaniljasokeria)

Sekoita kaikki ainekset huolimattomasti keskenään.

Kaada dippiä jokaiselle syöjälle omaan kahvikuppiin – ja ei kun dippailemaan!


Lusikkaleivät 40 kpl

  • 200 g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • 1 1/2 dl vadelmamarmeladia väliin
  • 1/2 dl sokeria pinnalle

Mittaa rasva kattilaan ja anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea kaada rasva kulhoon, lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä sekoittamatta.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Painele taikinaa teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta suoraan leivinpaperille uunipellille kupera puoli ylöspäin.

Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita.

Vedä leivinpaperi varovasti pelliltä työpöydälle ja anna pikkuleipien jäähtyä.

Levitä hilloa sileälle pinnalle ja paina kaksi pikkuleipää yhteen.

Kierittele lusikkaleivät sokerissa ja lado tarjolle kulhoon.