Kolmen sortin menu -lähiruokaillan ruokalista ja reseptit

Kolmen sortin menu valmistetaan eteläpohjalaisista raaka-aineista. Menu suunniteltiin sopimaan juhla-aikoihin ja erityisesti joulun aikaan, mutta se poikkeaa silti perinteisestä jouluateriasta. Hyvää ruokahalua!

 • Kolmen marjan malja
 • Alkupalat
 • ruistikut, juustot ja hilloja
 • Pääruoka
 • paahtopaisti
 • lisäkeohraa, uunijuureksia, mustaherukkakastiketta, mustaherukkahyytelö
 • porkkananlastusalaatti, marinoitua punasipulia
 • Jälkiruoka
 • mausteinen kanelivanukas, vuohenjuustokastike
 • Kahvi & makeinen

Marinoitu Punasipuli

 • 4 punasipulia
 • Kastike:
 • 6 rkl kylmäpuristettua öljyä
 • 2 rkl punaviinietikkaa
 • suolaa mustapippuria roseepippuria ripaus sokeria

Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen lasitölkkiin ja ravista sekaisin. Kuori ja puolita punasipulit. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lisää sipulisiivut kastikkeeseen ja anna marinoitua parin tunnin ajan.

Porkkanalastusalaatti

 • 500g porkkanoita
 • 1 ruukku tuoretta basilikaa
 • 1 ruukku ”tukevaa” salaattia (voimakkaan makuista)

Kastike:

 • ½ dl omenaviinietikkaa
 • 1-1½ rkl hunajaa
 • muutama kierros mustapippuria myllystä
 • 3/4 dl öljyä

Leikkaa porkkanat pituussuunnassa perunankuorimisveitsellä lastuiksi, voit myös raastaa ne karkealla terällä. Sekoita omenaviinietikan joukkoon juokseva hunaja. Lämmitä tarvittaessa hunaja mikroaaltouunissa juoksevaksi. Mausta mustapippurilla ja lisää joukkoon öljy. Kaada kastike porkkanalastujen päälle ja sekoita kahdella haarukalla. Anna vetäytyä ennen tarjoilua viileässä 20–30 minuuttia tai kauemminkin. Lisää juuri ennen tarjoilua salaatin joukkoon saksilla leikatut basilikanlehdet sekä salaatti.

Ohraa ja kasviksia

 • 4 dl ohraa + 8 dl vettä
 • loraus öljyä, pala kaalia ja pari porkkanaa
 • Persiljaa, suolaa ja mustapippuria

Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää kiehumaan hienonnettua sipulia, kaalia ja porkkanaa loppuvaiheessa. Mausta ja tarjoa lihan lisäkkeenä.

Lanttupihvi

 • 400 g lanttua
 • 1-2 omenaa renkaina
 • 2 dl ruokakermaa
 • 70 g aurajuustoa
 • ½ dl keitinvettä
 • basilikaa
 • roseepippuria

Leikkaa kuoritut lantut n. 1 ½ – 2 cm viipaleiksi, keitä lähes kypsiksi miedossa suolavedessä.

Asettele lanttuviipaleet uunivuokaan ja laita omena renkaat päälle. Lisää nesteet ja juusto, mausta ja koristele roseepippurilla joko heti tai vasta valmis ruoka.

Hauduta/ruskista 200-250 asteessa 15-20 min.

Lakeuden paahtopaisti

Paahtopaistista tulee mehevä, kun se paistetaan matalassa lämmössä ja paiston jälkeen se saa levähtää rauhassa ennen leikkaamista.

Naudan paahtopaistin mausteiksi riittävät yksinkertaisimmillaan merisuola ja rouhittu mustapippuri. Mausteet kannattaa hieroa paistin pintaan huolella, jolloin mausteet imeytyvät myös pintaa syvemmälle. Erilaiset yrtit, kuten rosmariini sekä valkosipuli sopivat hyvin paahtopaistin maustajiksi. Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Mitä isompi paisti on, sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä.

Jos paisti on kovin epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi ja tiukaksi paketiksi kuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai paistinarulla ennen lihan kypsentämistä. Uunissa paistettavan paahtopaistin on hyvä olla vähintään kilon painoinen, jottei paistista tule kuiva.

Ennen uuniin laittoa, voit halutessasi paahtaa paistin nopeasti pannulla niin, että se saa hiukan väriä ja paistopinta ”lukitsee” nesteet paistopinnan alle. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan haluamiasi mausteita, ainakin suolaa ja mustapippuria.

Kypsennä paistia uunissa 60-90 minuuttia/kilo. Paras uunilämpötila paistille on 100-150 astetta. Kypsyyden arvioinnissa kannattaa käyttää lihamittaria. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paksu paisti kypsyy litteää hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.

Ota paisti uunista, kun lihalämpömittari näyttää noin 58-65 astetta. Mikäli pidät punertavasta lihasta, paisti kannattaa ottaa uunista ulos noin 60 asteisena, sillä 65 asteisena paisti on jo täysin kypsä.

Anna paistin vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen folioon käärittynä 20-30 minuuttia. Vetäytymisen aikana paistin sisälämpötila tasaantuu ja lihan sisällä olevat lihasnesteet rauhoittuvat. Näin lihasta irtoaa viipaloidessa vähemmän nestettä ja paisti pysyy mehukkaana.

Ennen paistin leikkaamista, kannattaa katsoa miten lihassyyt kulkevat paistin pinnassa. Leikkaa paisti lihassyiden eli lihan pinnassa näkyvien ohuiden viivojen vastaisesti. Näin viipaleista saadaan mureita.

Mustaherukkakastike paistille

 • 5 dl lihalientä
 • 1 dl mustaherukkahyytelöä
 • 1 rkl rosmariinia
 • 1 tl viherpippuria
 • 3 rkl tummaa kastikesuurustetta

Kiehauta liemi ja lisää hyytelö. Pane rosmariini ja viherpippurit liemeen. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta harsopussi pois. Suurusta kastike juuri ennen tarjoilua. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Anna mustaherukkakastikkeen hautua vielä muutama minuutti.

Paahdetut juurekset

 • porkkanaa, punajuurta, lanttua, palsternakkaa ja selleriä
 • loraus öljyä
 • hiukan suolaa

Kuori, suikaloi juurekset ja pane ne uunivuokaan. Paahda 200-225 asteessa 25-30 min.

Puolukkamajoneesi

 • 2 kpl keltuaista
 • 3 dl puolukkaa
 • 2 rkl sokeria, hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
 • 2 tl sinappia
 • 3 dl öljyä

Pane kaikki aineet kulhoon (öljyä lukuun ottamatta) ja survo sauvasekoittimella. Kaada öljy sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Ruistikut

 • 1 l vettä
 • n. 2 l ruisjauhoja(vehnäjauhoja)
 • 1/2 rkl suolaa
 • 1 rkl hiivaa
 • 1-2 hapankorppua

Liuota hiiva ja hapankorppu veteen. Lisää ruisjauhoja niin, että syntyy vellimäinen seos. Anna vellin kuplia huoneen lämmössä vähän aikaa. Lisää suolaa ja ruisjauhoja ja alusta taikina löysäksi. Täysin rukiista leipää saat, kun käytät pelkästään ruisjauhoja. Anna kohota. Leivo annoksesta tikkuja. (Kohota ja) paista 225 asteisessa uunissa.

Viipalepikkuleivät

 • 200 g voita
 • 21/4 dl sokeria
 • 1 keltuainen
 • 2 rkl siirappia
 • 3 tl vaniljasokeria
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 2 ti soodaa

Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuainen, siirappi ja kuivat aineet. Jaa taikina kuuteen osaan ja pyöritä n. 2 cm paksuisia pitkiä tankoja uunipellille. Paista 200 asteessa n.8-10 min kunnes piparit saavat kauniin värin. Leikkaa pikkuleivät lämpiminä vinosuuntaan.

Mausteinen kanelivanukas

 • n. 10 kpl kanelipullaa (vähän kuivahtaneet käy hyvin)
 • (omenasosetta tai hilloa)
 • ½ litraa maitoa
 • 1-2 munaa
 • ½-1 dl sokeria

Laita viipaloidut kanelipullasiivut kerroksittain suorakaiteen malliseen uunivuokaan (hillon kanssa). Vatkaa munat maitoon ja lisää sokeria halutessasi. Kaada munamaito viipaleiden päälle. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä vähintään vartin verran, leikkaa vanukas sitten neliöiksi tai suunnikkaiksi. Asettele palat jälkiruokalautaselle ja koristele marjoilla sekä kanelilla. Lisänä tarjoa vuohenjuusto kastiketta. (1 prk salaattijuustoa murusina vaahdotetun vaniljakastikkeen joukkoon)

Vuohenjuustokastike (tarjoillaan kanelivanukkaan kera)

 • 1 prk vaahdotettavaa vaniljakastiketta
 • 1 prk vuohen salaattijuustoa

Murustele salaattijuusto ja lisää se vaahdotettuun vaniljakastikkeeseen.rp-logo

Illan toteuttivat yhteistyössä Kasvua Ruokaprovinssista -hanke sekä Maa- ja kotitalousnaiset.mkn-logo