Kirsi Huhtala bloggaa: Trendikästä lähiruokaa: mitä ja mistä?

//Kirjoittaja on agronomi, Lakeuden Highlandin yrittäjä sekä Kasvua Ruokaprovinssista -hankkeen ohjausryhmän jäsen. //

Lähiruoka on tämän hetken yksi ruokamaailman trendivirtauksista ja kuluttajilla on aitoa kiinnostusta ruuan alkuperään. Alkuperää, gmo-vapautta ja montaa muuta asiaa on itse tuottajana käsitellyt jo niin paljon, että ne alkavat olla itsestään selvyyksiä. Niistä ei aina edes huomaa erikseen mainita ennen kuin joku kysyy. Itse viemme jokaisen eläimen teurastamolle ja jokaisesta täytellään kaikki tarvittavat laput. Eränumeroista pystyy kaikista paketissa olevista paloista kertomaan, mikä eläin on kyseessä. Gmo ei liity meihin oikein mitenkään, kun tuotamme nurmirehut omalla pellolla, vasikoiden saama kaura-herne vieroitusaikana on niin ikään oman pellon tuote ja tarvittavat kivennäiset pyritään hankkimaan toimijoilta, jotka eivät käytä gmo raaka-aineita tuotteissaan. Tämä toteutuu monella muullakin tuottajalla, mutta itselle selvät asiat eivät käy välttämättä edes mielessä, kun markkinointia suunnitellaan.

Mistä sitä lähiruokaa voi saada tai saako näitä teidän tuotteitanne jostain kaupasta? Vastaus tähän kysymykseen riippuu toimijasta. Jos kyseessä on iso lähiruokatoimija, pystytään toimitusvarmuus kaupalle takaamaan ja suurien määrien ollessa kyseessä, on hinnassakin ehkä neuvotteluvaraa. Pienillä toimijoilla taas matka saattaa katketa pieniin määriin, joita pystytään tuottamaan tai toimittamaan kerralla. Pienimuotoinen toiminta on monesti myös kallista, varsinkin jos mukana on paljon käsityötä ja sitä kautta palkattuja henkilöitä. Tällaisia tuotteita saattaa löytyä kaupoista, mutta todennäköisestä on että tuotteet myydään joko suoraan tilalta tai esim. facebookissa toimivan REKO-lähiruokarenkaan kautta. Nykyisin suoramyyntiä markkinoidaan paljon netin ja facebookin välityksellä. Netissä löytyy useita erilaisia sivustoja, joihin on koottu lähiruokatoimijoita. Näistä ehkä laajimpia on aitojamakuja.fi.

Mikä oikeastaan on lähiruokaa? Tarkempaa määritelmää ei liene kukaan lopulta laatinut. Tiukimmillaan se on omassa kunnassa tuotettua ruokaa ja lavein määritelmä kattaa koko Suomen. Joskus tuntuu, että tuttavuussuhde saattaa tehdä toisella puolella Suomea tuotetusta ruuasta lähiruokaa. Ehkä ajatus, että tunnen sen ruuantuottajan, riittää siihen että tuote koetaan lähiruuaksi. Asiakashan ratkaisee ostoksillaan sen mikä juuri hänelle on lähiruokaa.

Lähiruuasta hieman tiukemmin määritelty termi voisi meidän alueellamme olla esim. eteläpohjalainen lähiruoka, eteläpohjalainen ruokaprovinssi tai kattaen myös rannikon Pohjalainen lähiruoka. Monet haluavat keskittyä maakunnalliseen ruokaan. Missä sitten menee raja tuotteen sisällön raaka-aineissa? Tuleeko kaikkien tuotteen raaka-aineiden olla pohjanmaan alueella tuotettuja vai tietyn osan? Tuleeko tuotteen olla valmistettu pohjanmaan alueella vai riittääkö jos raaka-aine on sieltä peräisin? Hiuksia voi aina halkoa.

Itselle lähiruokaa on totta kai oma tuotantomme, mutta myös muu eteläpohjalainen tuotanto. Ehkä mielikuva lähiruuasta tulee silloin, jos tuntee tuottajan tuotteen takaa esim. broilerin filee paketeista mukaan lähtee helposti entisen opiskelukaverin tilannimellä varustettu pakkaus, mansikoista rekon kautta tutuksi tulleen viljelijän mansikkarasia ja leivistä joko samoilla markkinoilla viereisellä paikalla myymässä olleen tuottajan leipä tai jos sitä ei ole tarjolla, niin joutsenlipulla varustettu tuote, joka lupaa 100% suomalaisen viljan. Toisaalta jos olemme reissussa, vaikka Ahvenanmaalla tai pohjoisessa, ostetaan silloin mielellään paikallisia tuotteita ja tuodaan jotain makumuistoiksi kotiinkin.

Kesän ollessa jo yli puolenvälin, on niin kaupoissa, tiloilla kuin REKO-renkaissakin tarjolla monipuolisesti myös kausiluontoista eteläpohjalaista lähiruokaa. Teeman ympärillä on kesän aikana useita tapahtumia. Kehotankin teitä kaikkia kiertämään tapahtumia ja netin kautta keräilemään tietoa alueemme tuottajista ja vierailemaan tiloilla. Varmasti, jokainen löytää jälleen jotain uutta ja mielenkiintoista kuin myös ennestään tuttua ja hyväksi havaittua. Lisäksi selviää tuotteen alkuperä, tuotantotapa kuin ihmisetkin tuotteiden takana. Meillekin saa tulla, kun ripauttaa ensin ja nettisivuja seuraamalla löytää niin tilan tapahtumat kuin markkinat, joissa olemme kesän ja syksyn aikana mukana.

Tervetuloa!

Kirsi Huhtala, agronomi
Lakeuden Highland
Kasvua Ruokaprovinssista -hankkeen ohjausryhmän jäsen