Selkävoitto elintarvikebyrokratiasta – moni asia on mahdollista säädösten muutosten myötä

///Juttu Kasvua Ruokaprovinssista – hankkeen elintarvikesäädöskoulutuspäivästä 3.5.2016 //

Saanko myydä kotona teurastettua riistaa? Voinko säilyttää pakattua raakamaitoa samassa tilassa marjojen kanssa? Miten nopeasti pakastamisen on tapahduttava? Pitääkö torimyyjällä olla hygieniapassi? Onko yrttien kuivaus jalostusta vai alkutuotantoa? Käykö pihasavustamo elintarvikehuoneistosta?

Projektipäällikkö Johanna Mattila Turun Brahea-keskuksesta oli jäädä kysymystulvan alle Kasvua ruokaprovinssista -hankkeen elintarvikesäädöksiä koskevassa seminaarissa Seinäjoella. Sedu Aikuiskoulutuksen ja Into Seinäjoen yhteishanke oli kutsunut Mattilan kertomaan uudistuneista hygieniasäädöksistä. Tiedot kiinnostivat lähes neljääkymmentä elintarvikkeiden tuottajaa, suoramyyjää ja jatkojalostajaa eri puolilta maakuntaa.

– Elintarvikelainsäädäntöön tuli helpotuksia jo neljä vuotta sitten, Johanna Mattila kertoo. – Tämän vuoden maaliskuussa kevennystä tuli vielä lisää. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan ole tavoittaneet elintarvikealan toimijoita. Epävarmuutta on.

Koulutuspäivän aikana kävi selväksi, että jos epävarmuutta, myös yrittämisen intoa maakunnan elintarviketoimijoilla on. Mukana oli paljon lihan- ja maidontuottajia, myös vilja- ja marjatuotteiden valmistajia. Räjähdysmäiseen suosioon nousseiden REKO-lähiruokarinkien myötä innostus pienimuotoiseen ja miksei suurempaankin jatkojalostamiseen, tuotteistamiseen, on virinnyt. Koulutuspäivä oli omiaan hälventämään ennakkoluuloja siitä, että Suomessa ei pysty tekemään oikein mitään, kun kaikki on kuitenkin kiellettyä.

– Paljon saa tehdä jo pelkästään alkutuotannon statuksella, ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta. Kaikessa on tärkeintä, että toimija itse huolehtii toimintansa hygieenisyydestä ja jäljitettävyydestä esimerkiksi omavalvontasuunnitelman avulla, Johanna Mattila sanoo.

Jos toiminta vaatii terveysviranomaisen luvan, ei sekään ole tavallisen kotikeittiö-toimijan ulottumattomissa.
– Jos toimintaa vaatii elintarvikehuoneiston, sen voi rekisteröidä vaikka kotikeittiöstä. Tai jos tuotteen savustus tehdään ulkotiloissa, tehdään elintarvikehuoneistoilmoitus siitä. Kotona sijaitsevaa elintarvikehuoneistoa ei yleensä tulla tarkastamaan paikan päälle. Toimija vain dokumentoi toimintatapansa ja kertoo, miten varmistaa hygieenisyyden.

Yleisön joukosta kuului innostuksen huudahdusten lisäksi myös soraääniä: vaikka säännöissä lukee, että tämä ja tuo on sallittua, saattaa kunnan terveysviranomainen määrätä toisin.
– Se on valitettavaa, mutta tosi asia. Elintarvikelainsäädännön tulkitsijat ovat ihmisiä, ja erilaisia tulkintoja on aina. Niin ei saisi tietenkään olla. Tietouden lisääminen on paras lääke.

Linkkejä:
Aitojamakuja.fi – opassarja elintarviketuotantoon ja suoramyyntiin
http://www.aitojamakuja.fi/suoramyynti/

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote elintarvikelainsäädännön muutoksista huhtikuussa 2016
http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ohjeet-pienimuotoiseen-elintarvikealan-toimintaan-julkaistu