Kirsti Pasto bloggaa – Nautinnollisia hetkiä lähiruuan parissa

Luonto pukeutuu vihreään asuun. Puihin puhkeaa lehdet ja maasta kurkottavat vihreät versot kohti aurinkoa. Nämä ovat monelle ensimmäisiä merkkejä keväästä ja lähestyvästä kesästä. Tulevan kasvukauden odotus ja innostus tuottajassa herää jo paljon aikaisemmin. Se tapahtuu samassa hetkessä, kun ensimmäisen kerran aistii auringon lämmittämän mullan tuoksun.

Metsästys ja keräily ovat varhaisin tapa hankkia ravintoa. Kevät tuoksuineen ja luonnon heräämisineen laukaisee alkukantaisen vaiston viljelijässä. Maa on herännyt uinuvan talven jälkeen. Talven aikana on tehty suunnitelmat ja päätökset siitä mitä keväällä kylvetään. Kylvöt tehdään huolella jokainen siemen ja taimi saatellaan maahan kera toiveen, että korjattavaksi saadaan runsas ja laadukas sato.

Viljelijän ajatukset ovat keväällä jo tulevassa sadonkorjuussa. Kylvöjen aikaan tunnelma on harras ja toiveilla ladattu. Sadonkorjuun aikaan mieliin tulvii onnistumisen ilo ja kiitollisuus. Viljelymenetelmien kehittymisen ja kasvien jalostuksen ansiosta saamme korjata satoa jo varhain. Uuden kasvukauden tuoreet tuotteet ovat kuluttajan lautasella yhä aikaisemmin ja pidempään.

Nautinnollisia hetkiä lähiruuan parissa, oli ruuan reitti sitten pidempi tai vaikka suoraan pellolta pöytään.

***

Kirsti Pasto työskentelee kouluttajana Sedu Aikuiskoulutuksessa ja toteuttaa Kasvua Ruokaprovinssista -hankkeen tilaisuuksia ja koulutuksia. Tulevia koulutukset löytyvät Tapahtumia- välilehdeltä.